Zonnewal langs de A7: van dorpsdroom tot icoonproject

Langs de A7 bij Oostwold wordt gebouwd aan een icoonproject in wording: een enorme geluidswal die energie opwekt, maar ook bijdraagt aan biodiversiteit en recreatie. “Dit project laat zien wat er mogelijk is wanneer inwoners, bedrijfsleven én overheid de handen ineenslaan”, vertellen Leon Teeuw (beleidsmedewerker duurzaamheid) en Wierd Folkertsma (projectleider). 

Het mooiste ‘kroegverhaal’ ooit

Na jaren van voorbereiding ging begin 2025 de schep de grond in: een mijlpaal voor iedereen die de Zonnewal een warm hart toedraagt. Wierd: “We hebben weleens gezegd dat dit het mooiste kroegverhaal ooit moet worden. Een groep dorpsbewoners die het plan opvat om een geluidswal aan te leggen die ook nog eens zonne-energie voor de hele omgeving opwekt. En dat ze dit megaproject uiteindelijk gewoon voor elkaar krijgen.”

Betrokkenheid

Leon en Wierd vinden het ‘een eer’ dat zij dit plan namens Westerkwartier naar de realisatie mochten begeleiden. Leon: “We hebben er veel tijd en energie in gestoken. Maar vergeet niet dat er in de jaren hiervoor al tientallen collega’s - van bodemspecialisten, subsidie-experts tot vergunningverleners - zich voor dit plan hebben sterk gemaakt. Sommigen zijn inmiddels al met pensioen, maar ze vragen ons nog vaak hoe het ervoor staat. Dat tekent de betrokkenheid.”

‘Allesbehalve een standaard zonneparkje’

Die lange voorbereiding zegt iets over hoe ingewikkeld het was om dit plan van de grond te krijgen. “Dit is allesbehalve een standaard zonnepark”,  glimlacht Wierd. “Dit gaat over een anderhalf kilometer lange geluidswal van hergebruikte grond. En om 12.000 m2 aan zonnepanelen die straks elektriciteit leveren aan 800 huishoudens. Zo’n project bouw je niet zomaar even langs een snelweg. Zeker niet als je ook er nog wandel-, fiets- en ruiterpaden en een natuurgebied van 9,3 hectare bij gaat aanleggen.” 

Denken, rekenen en tekenen

Aan zo’n veelzijdig plan gaat veel denk-, reken- en tekenwerk vooraf. Leon: “Dan heb je het bijvoorbeeld over het aankopen van grond, de planologische inpassing en het aanvragen van vergunningen. Daarnaast moet je goed onderzoeken welke impact dit plan heeft op de omgeving, de bodem en waterhuishouding. En geld is een thema: hoe ga je dit financieren, welke subsidiemogelijkheden zijn er en hoe kun je die inzetten?” 

Het dorp is de motor

Zo’n megaproject slaagt alleen wanneer je samenwerkt. Leon: “Het dorp is de motor achter de plannen: zij hebben zich verenigd in Energie Coöperatie Oostwold (ECO). Als gemeente ondersteunen we hen. We denken mee over subsidiemogelijkheden en grondaankoop. Tegelijkertijd hebben we een toetsende rol: alle plannen moeten voldoen aan wet- en regelgeving. We zorgen ervoor dat alle stapjes die gezet moeten worden, goed worden doorlopen.” 

Onderzoeken en overleggen

Martin te Brake, beleidsmedewerker bodem en duurzaamheid, is één van de specialisten die hierbij hielp. “De wal zelf, maar ook de bouw ervan hebben impact op de ondergrond en de waterhuishouding. Daar moet je bij het maken van de plannen goed over nadenken. Wat zijn de risico’s, hoe verklein je die en wat betekent dit voor het plan? Dit vraagt om zorgvuldig onderzoek, maar ook om overleg met verschillende partijen.”

Dit leeft enorm

Een prachtige klus om aan te werken vindt Martin: “Je merkt dat de Zonnewal enorm leeft: in het dorp Oostwold, maar ook in onze organisatie. Er zijn zoveel collega’s die zich op de één of andere manier hebben ingezet voor dit plan. Daarnaast laat dit project zien hoe betekenisvol het werken voor een gemeente is. Je kunt bij ons een hele tastbare bijdrage leveren aan jouw eigen omgeving.”

Een icoon in wording

“Projecten zoals de Zonnewal zijn de reden waarom je dit vak kiest,” vindt ook Wierd. Leon voegt toe: “Wat bij wijze van spreken op een bierviltje is bedacht, is straks niet alleen toonaangevend voor Oostwold én gemeente Westerkwartier. Maar ook een internationaal voorbeeld van innovatieve duurzaamheid. Als ik over acht jaar langs die wal rijd, ben ik supertrots dat ik daar mijn bijdrage aan mocht leveren!”

Mooi. Voor elkaar!

Wil je ook werken aan projecten zoals deze?

Bekijk de vacatures