Een vliegende start voor nieuwe collega’s

Bij Westerkwartier geloven wij in de kracht van samen. ‘Wegwijs in Westerkwartier’ is daar een mooi voorbeeld van. Dit kennismakingsprogramma helpt collega’s hun weg te vinden binnen onze organisatie. Een aanpak waarin leren, ontmoeten en samenwerken centraal staan: door én voor collega’s.

Een veelzijdige kennismaking

Wetten en regels, besluitvorming, contact met inwoners: werken bij een gemeente is anders dan in een commerciële organisatie. Een stoomcursus ‘Hoe word ik ambtenaar’ bestaat niet, maar zou wél meerwaarde hebben. Dit bracht Erwin van der Maesen de Sombreff (destijds strategisch adviseur Innovatie & Onderzoek) op het idee om een kennismakingsprogramma te ontwikkelen. “Het is zo belangrijk om te begrijpen hoe een gemeente werkt.”  

Zestien onderwerpen, zeven dagdelen

Samen met de collega’s van P&O ging Erwin aan de slag. Dit resulteerde in ‘Wegwijs in Westerkwartier’. Een programma van vijf maanden waarin kennisdelen en netwerken hand in hand gaan. Erwin: “In zeven dagdelen en met zestien onderwerpen geven wij collega’s een vliegende start. Die sessies houden we op verschillende locaties. Zo leren collega’s niet alleen onze organisatie beter kennen, maar ook de omgeving.”

Voor en door collega’s

Wat Wegwijs bijzonder maakt, is dat het programma door en voor collega’s wordt gemaakt. Erwin: “Of je nu meer wilt weten over besluitvorming, hoe een begroting tot stand komt, het werk van onze buitendienst of wet- en regelgeving: we hebben die deskundigheid zelf in huis. Onze sprekers komen daarom allemaal uit onze eigen organisatie. Op deze manier heb je als nieuwe collega meteen een gezicht bij een onderwerp. En hoe leuk is het om anderen over jouw vakgebied te vertellen..?”

Wegwijs in besluitvorming

Eén van die sprekers is juridisch adviseur Lucie Dijkstra. Zij geeft deelnemers een inkijkje in hoe besluitvorming werkt. “Ik vertel hen onder meer over de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, over wat een besluit is en hoe belangenafwegingen worden gemaakt,” vertelt Lucie. “Om het concreet te maken gebruik ik veel praktijkvoorbeelden. Denk aan actuele dossiers, zoals de gevolgen van gaswinning of de toeslagenaffaire.”

‘Collega’s weten mij sneller te vinden’

Nieuwe collega’s vinden dit waardevol. Lucie: “Zelfs al heb je in jouw werk niet direct te maken met wet- en regelgeving, het is wel goed om te weten hoe dingen gaan en waarmee je rekening moet houden.” Verder ziet Lucie dat collega’s haar dankzij Wegwijs sneller weten te vinden. “Ze voelen ze zich vrijer om een vraag te stellen als ze ergens tegenaan lopen. Dat komt de kwaliteit van ons werk ten goede.”   

Een warm welkom

Volgens Hester Noorman, medewerker P&O én organisator van Wegwijs, is dat precies waar het om gaat: “Wij willen dat nieuwe collega’s zich welkom voelen én snel hun draai vinden in onze gemeente. Dit programma verkleint die afstand. We nodigen iedereen uit om vragen te stellen, elkaar op te zoeken en samen te werken. Het is geweldig om te zien hoe die interactie al tijdens de sessies bijdraagt aan verbinding.”

Zeer uitgebreide onboarding

Tijdens een Wegwijs-cyclus – het zijn er twee per jaar - maken zo’n twintig medewerkers kennis met Westerkwartier. “Dat vraagt om een strakke organisatie. En we blijven het programma elk jaar doorontwikkelen. Ja, dat kost tijd en energie, maar dat is het zeker waard. Zeker wanneer je van collega’s terugkrijgt dat ze zo’n uitgebreide en leerzame onboarding niet eerder hebben meegemaakt”, vertelt Hester trots. 

Mooi. Voor elkaar!

Wil je ook werken aan projecten zoals deze?

Bekijk de vacatures