Energiehub geeft Curringherschuur weer toekomst

Westerkwartier is een gemeente van ‘samen de schouders eronder’. De realisatie van een energiehub bij de Curringherschuur in Kornhorn is daar een mooi voorbeeld van. Dankzij vrijwilligers, sponsoren én hulp van de gemeente kreeg deze educatie- en ontmoetingsplek weer toekomst.

Natuurgebied Curringherveld

Elzensingels, petgaten en bloemrijke akkers: het Curringherveld is een verborgen parel in het Westerkwartier. Staatsbosbeheer ontwikkelde dit zes hectare grote gebied tot een plek waar natuur, educatie en historie samenkomen. Dit deden ze samen met stichting Cultuur en Historisch Erfgoed Kornhorn en Plaatselijk Belang. Extra bijzonder: het gebied wordt door vijftien vrijwilligers onderhouden. 

Curringherschuur als kloppend hart

Kloppend hart van het natuurgebied is de rietgedekte Curringheschuur, gebouwd door vrijwilligers. Henk Minnema, secretaris van de Stichting Curringherveld: “Wij gebruiken de schuur als educatiecentrum. Basisschool De Groene Borg verzorgt hier buitenlessen en het is de startplek voor excursies. Verder dient de schuur als vergaderlocatie en ontmoetingsplek voor vrijwilligers.” 

Onverzekerbare energievoorziening

In 2022 kreeg de stichting te maken met een onverwachte uitdaging: de combi van zonnepanelen, houtkachel, accu en noodgenerator in een rietgedekt gebouw bleek niet langer verzekerbaar. “Wij hadden twee keuzes”, vertelt Henk, “Of we vonden een oplossing óf we riskeerden dat we de schuur nog maar beperkt konden gebruiken en verhuren.”

Energiehub als oplossing

De oplossing zat ‘m in de bouw van een centrale energievoorziening op 25 meter van de schuur: een stuk veiliger. De bouw van deze energiehub vroeg wel om een investering van tienduizenden euro’s. Henk: “Als stichting hadden wij dit geld niet. Daarom zijn we in de eerste helft van 2023 gestart met fondsenwerving. Dit ging moeizaam. Gelukkig kwam leefbaarheidsadviseur Eltjo Smit van Westerkwartier met een oplossing.” 

‘Dankzij de oplettendheid van Eltjo kunnen ook toekomstige generaties blijven leren en genieten van het Curringherveld.’

Leefbaarheidsadviseurs

Westerkwartier gaat voor leefbare dorpen. Daarom heeft de gemeente meerdere leefbaarheidsadviseurs in dienst. Eltjo: “Voor inwoners en verenigingen zijn wij het eerste aanspreekpunt bij vragen en plannen. Omdat leefbaarheid een breed begrip is, kan dit over van alles gaan: speeltuinen, verkeersveiligheid, dorpshuizen of een vrijwilligersinitiatief.” 

Ondersteuning vanuit de gemeente

De vraag vanuit het Curringherveld sloot goed aan bij lopende initiatieven binnen Westerkwartier. Eltjo: “Na gesprekken met het bestuur ben ik gaan onderzoeken hoe de gemeente kon bijdragen aan dit project, bijvoorbeeld door het verkennen van subsidiemogelijkheden.” Rond diezelfde tijd werd de motie Nijboer aangenomen in de Tweede Kamer. Eltjo: “En die bood kansen.” 

Motie Nijboer

Deze motie wilde voorkomen dat voorzieningen in Groningen en Noord-Drenthe noodgedwongen moesten sluiten voordat ze aanspraak konden maken op fondsen uit de Sociale Agenda. Eltjo: “De Sociale Agenda is onderdeel van het ‘Nij Begun’-programma. Die is er voor de compensatie van mentale en fysieke schade door gaswinning. Dankzij de motie Nijboer konden we alvast aanspraak maken op een voorschot. We hebben toen met de wethouder meteen doorgepakt.” 

Aan de slag

Met succes: de subsidie werd in 2023 toegekend. Hiermee was meteen een groot deel van de investering gedekt. Omdat het project iets duurder uitviel dan gedacht, moesten er nog wel de nodige euro’s bij. Henk: “Dankzij inspanningen van onze vrijwilligers en bijdragen van bedrijven en particulieren uit het dorp, konden we eind 2023 starten met de bouw van de energiehub.”

Oplettend en doortastend

Op 24 mei 2024 werd de hub feestelijk geopend. Tot grote opluchting van de stichting, basisschool de Groene Borg én de dorpsbewoners. Henk: “De energiehub laat zien dat je als gemeenschap veel voor elkaar kunt krijgen, zeker met steun van de gemeente. Het is mede dankzij de oplettendheid en doortastendheid van Eltjo dat toekomstige generaties kunnen blijven leren en genieten van het Curringherveld.”

Mooi. Voor elkaar!

Wil je ook werken aan projecten zoals deze?

Bekijk de vacatures