Martin maakt wij
‘Ook op mijn 65ste ben ik hier nog niet uitgeleerd’
Martin te Brake (65) is beleidsmedewerker duurzaamheid en bodem. Samen met zijn collega’s denkt hij na over hoe je nieuwe plannen mogelijk maakt, maar wél oog houdt voor de bodem. Dat doet Martin met zoveel plezier dat hij z’n pensioen het liefst nog even uitstelt. ‘Als het kan, ga ik tot door tot mijn zeventigste.’

Wat doe je als beleidsadviseur bodem?
“Van woningbouw, energietransitie tot nieuw fietspad: allemaal ontwikkelingen die onze bodem raken. Als beleidsmedewerker mag ik vanuit bodemperspectief meedenken over deze plannen. Wat betekenen ze voor de bodem? Wat mag er qua regelgeving en welke onderzoeken zijn er nodig om zorgvuldige beslissingen te nemen? Vragen waarover ik meedenk en waarin ik adviseer.”

Wat is voor jou de grote uitdaging?
“We hebben in Westerkwartier een schone bodem. Dat willen wij graag zo houden. Tegelijkertijd moeten nieuwe ontwikkelingen de kans kunnen krijgen. Zo worden er de komende jaren honderden woningen bijgebouwd in onze gemeente. Vaak op locaties waar het lastig bouwen is, zoals veengronden. Dit kan leiden tot bodemdaling en grondwaterproblemen. Dan is het onze uitdaging om een goed evenwicht te vinden tussen beschermen en mogelijk maken.”
Wat is een mooi project waaraan je werkt?
“De komst van een geluidswal langs de A7 bij Oostwold. Een initiatief van Energiecorporatie Oostwold. Deze 1600 meter lange wal wordt gebouwd van hergebruikte grondstromen en bekleed met zonnepanelen. Daarnaast biedt de geluidswal plek aan nieuwe natuur. Energietransitie, klimaatadaptatie en circulariteit komen mooi samen in dit project. De wal wordt deels op een uitdagende plek gebouwd: een voormalige vuilstort. Samen met mijn collega heb ik er veel tijd en energie ingestoken om te zorgen dat die wal veilig gebouwd kan worden en geen nadelige effecten heeft op de omgeving.”


Wat maakt het werken bij deze gemeente zo interessant?
“Ik ben sinds 2023 in dienst bij gemeente Westerkwartier. Daarvoor werkte ik bij adviesbureaus. Bij de gemeente ervaar ik minder commerciële druk. Dat betekent je meer tijd kunt steken in de inhoud. Natuurlijk, je moet bij ons ook je uren verantwoorden. Maar als je langer nodig hebt om iets uit te zoeken of goed na te denken, is daar ruimte voor. Ook interessant: in het Westerkwartier gebeurt veel op het gebied van klimaatadaptatie en circulariteit. Daar wordt ook qua kennis in geïnvesteerd. Dus ik ben op mijn 65ste nog lang niet uitgeleerd.”
Eigenlijk komt die pensioengerechtigde leeftijd te vroeg voor jou …
“Een gek idee dat de eindstreep in zicht is. Zeker omdat ik hier met zoveel plezier werk. Gelukkig zijn er mogelijkheden om na mijn 67ste nog zes keer een half jaar te verlengen. In theorie kan ik dus tot mijn zeventigste door. Zolang ik in ons team pas en van toegevoegde waarde kan zijn, maak ik van deze mogelijkheid gebruik."
'Ja, ik heb leuke hobby’s. Maar het werk en de collega’s geven mij veel energie. Daar wil ik nog geen afscheid van nemen.'
